Het belang van het lascertificaat
Lassen: dit wordt, volgens de ISO 9001, ook wel een ‘speciaal proces’ genoemd. Waarom dit zo heet? Na het proces kan niet zomaar vastgesteld worden dat het laswerk aan de gestelde eisen voldoet. Oftewel, het is van belang dat het lassen voor, tijdens én na het lassen geborgd wordt. Hierbij komt het lascertificaat om de hoek kijken. Wat hierin staat en het belang ervan? Daar vertellen wij u meer over.
Wat is het lascertificaat?
Lasprotocollen- en werkzaamheden dienen zowel op bedrijfs- als persoonlijk niveau gedocumenteerd te worden. Zijn er afspraken gemaakt m.b.t. kwaliteitsborging? Dan is het meestal verplicht om aan te tonen dat de lassers gecertificeerd zijn. Het lascertificaat toont aan dat de lasser bekwaam is om bepaalde laswerkzaamheden op een kwalitatieve manier uit te voeren. Daarnaast kan ook de lasmethode zelf gekwalificeerd worden in de vorm van een bedrijfskwalificatie.
Het lascertificaat: dit zijn de soorten
Er is niet maar één lascertificaat. Zowel lasmethoden als lassers worden op verschillende manieren gecertificeerd en gekwalificeerd. Dit is een overzicht van de meest voorkomende lascertificaten uit Europa:
Lasserskwalificaties
- Lasserskwalificatie EN ISO 9606-serie
- Lassen van betonstaal EN ISO 17660
- Lasmachinebediener EN ISO 14732
Certificaten voor lasmethoden (lasmethodekwalificaties)
- EN-ISO 15614-1
- Lassen van betonstaal EN ISO 17660
Snijproeven
- Thermisch snijden – EN-1090-2:2018
Hoe wordt het lascertificaat behaald?
Onder toezicht van een professional worden speciaal ontworpen proefstukken gelast. De toezichthouder controleert hierbij alle essentiële variabelen en registreert deze daar waar nodig. Afhankelijk van het gewenste lascertificaat: een LK of een LMK, worden bepaalde onderzoeken uitgevoerd. Globaal zijn deze te verdelen in Niet-destructief (NDO) en Destructief onderzoek. Denk aan Visueel, magnetisch, ultrasoon of röntgenonderzoek voor NDO en aan trekproeven, buigproeven, hardheidsmeting, kerftaaiheidstesten en macroscopie voor destructieve testen. Wanneer de uitvoering en alle resultaten acceptabel zijn, kan er een certificaat uitgegeven worden.
Het certificaat is behaald: en nu?
Zijn de resultaten positief? Dan ontvangt de lasser het lascertificaat op zijn of haar naam. Let op: het certificaat is, in tegenstelling tot de lasmethodekwalificatie, niet onbeperkt geldig. Lassers dienen halfjaarlijks aan te tonen dat er nog op het aangegeven niveau gelast kan worden. Wanneer dit aangetoond is, word de zogenaamde verlenglijst die bij het lascertificaat hoort, afgestempeld. Hierna is de geldigheid van het certificaat weer met een half jaar verlengd. Weldmij heeft een systeem ontwikkeld dat dit proces geautomatiseerd heeft: ARC.
De voordelen van het lascertificaat nog eens op een rij
Het lascertificaat is essentieel voor lassers. Het is een bewijs van zijn vaardigheden als lasser. Met de lasmethodekwalificatie worden de mechanische eigenschappen van de verbinding aangetoond en samen geven ze een goede indruk van uw visie ten opzichte van kwaliteit, wat weer de meerwaarde van uw bedrijf toont. Ontbreekt er 1 van beide genoemde certificaten? Dan kan de kwaliteit niet volledig gewaarborgd worden.
Maatwerk en garantie door Weldmij
Het vakgebied van de lastechniek is een dynamische wereld. Door (internationale) ontwikkelingen, veranderen de eisen continu. Geen zorgen: wij zijn te allen tijde op de hoogte en bieden u professionele begeleiding in het behalen van de vereiste certificaten. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!